תוכנית הכשרה פורצת דרך לצוותי הוראה של עמותת יש מצב לצוותי הוראה ותלמידים/ות
עמותת יש מצב מובילה מפגשים שמשנים חיים לעשרות אלפי תלמידות ותלמידים ומכשירה צוותי הוראה כיצד לגרום להם להאמין בדרך שלהם ולהבין שגם אם קשה – תמיד יש מוצא, תמיד יש סיכוי, תמיד יש מצב. להלן עיקרי תוכנית ההכשרה השנתית בהיקף של 30 שעות לימוד.
תקציר:
- מפגשי הכשרה לצוותי ההוראה. מודלים וכלים ליצירת חוויות מפתח משנות חיים.
- הרצאות מעוררות השראה של מודלים לחיקוי לתלמידים ומורים/ות.
- יישום מעשי של המודל ע”י המורים/ות בכיתות.
- אפשרות לכתיבת עבודה מסכמת ומתן גמול השתלמות בשיתוף מרכז פסג”ה.
מטרות ההשתלמות:
- הכרות עם מודל “חוויות מפתח” של פרופ’ גד יאיר ושימוש במודל כבסיס לשיח מניע ברמה קבוצתית ובשיח אישי .
- מתן כלים אימוניים לצוותי הוראה שיסייעו בבניית אמון מול תלמידים מאתגרים, מתן כלים המאפשרים שיח מיטיבי, אמפתי וקשוב שיבנה ביטחון ואמונה שניתן לעשות שינוי לטובה.
- להכשיר את נבחרת המורות/ים כיצד להסתייע בהרצאות של “יש מצב”, הרצאות של מודלים לחיקוי מעוררי השראה שהתחילו מקושי רב בחייהם וכיום הם מצליחים, כגורם מניע לניהול שיח משמעותי ורפלקציה עם התלמידים ליצירת חווית מפתח.
- לסייע לצוות ההוראה להתמודד עם אתגרים וקשיים במהלך אימון התלמידים בבניית חווית המפתח, למידת עמיתים משתפת ומסייעת שתוביל להצלחות התלמידים במנות קטנות המצטברות לשינוי משמעותי.
- מודל לניהול שיח על חוזקות וחלומות במטרה להוביל שינוי בהווה ובהתנהלות התלמידאית, שינוי המתבסס על בניית אמון, פיתוח חוסן, נחישות, מוטיבציה המתבטאים בהתנהלות ובהישגים הלימודיים של התלמידים.
תכני ההשתלמות ייבחרו בשיתוף עם צוות בית הספר מתוך רשימת התכנים הבאה.
נושא 1: הכרות עם מודל “חוויות מפתח” של פרופ’ גד יאיר, הרצאת אורחת מעוררת השראה , עיבוד חווית המפתח בסדנא ובעבודה צוותית מסרים בעקבות הרצאה תאום ציפיות
נושא 2: הצגת כיתה לדוגמא. כלים להצגת הרצאות לתלמידים. כיצד להציג הרצאות בשידור חי, כיצד להציג הרצאות מוקלטות, כיצד לנהל שיח ורפלקציה עם התלמידים. צפייה בהרצאה מוקלטת- עבודה צוותית על ההרצאה מטלה לנושא הבא הצגת הרצאה מוקלטת בכלים שנלמדו , רפלקציה.
נושא 3: שיקוף ,שיתוף ניתוח ולמידת עמיתים בהצגת הרפלקציה לאחר הצגת ההרצאה הראשונה בכיתה ,. מתודולוגיה האימון- צעד ראשון בניית אמון , הכשרה תיאורטית ותרגילי סימולציה בין המחנכים בחדרים עבודה בקבוצות לכלים המאפשרים רתימת תלמידים לנבחרת יש מצב.
נושא 4: למידת עמיתים כרפלקציה לרתימת נבחרת התלמידים בדגש על חוזק וקושי ניתוח וסיוע בצוותים , הרצאת אורח, דיון המשך מתודולוגיית האימון. שלב ראשון ושני – בניית אמון וכלים “לדעת לחלום” וליצירת עתיד – בניית מחברת חלומות . מטלה לנושא הבא הצגת מחברת חלומות .
נושא 5: מחברת החלומות – ככלי המאפשר שיח מקדם יוצר שינוי לעתיד- שיתוף בצוותים רעיונות ולמידת עמיתים , מיצוב נבחרת התלמידים , השלב הבא – “הגדלת תמונת העתיד” ותוכנית עבודה ליישום השינוי, חיזוק השלבים הקודמים באימון ולמידת הכליים של הגדלת תמונת העתיד ובניית “תוכנית העבודה להצלחה” . חלוקה לצוותי עבודה שיתוף. מטלה לנושא הבא להניע את השלב של הגדלת יצירת עתיד ותוכנית העבודה להצלחה של כל תלמידי הנבחרת
נושא 6: שיתוף כלמידת עמיתים באתגרים של “תוכנית העבודה להצלחה” בהתמודדות עם בניית נבחרת התלמידים ובהתמודדות עם הלמידה של “לדעת לחלום ולבנות תמונת עתיד”, מרצה אורח בתחום האימון ייסייע במענה לאתגרים שעלו ובכלים אימוניים נוספים , עבודה בצוותים על הכלים שנלמדו ע”י המאמן. מטלה לנושא הבא שימוש בכלים האימוניים שנלמדו בנושא תוך דגש על חוזקות וקשיים.
נושא 7: למידת עמיתים לגבי ההתמודדות עם הכלים האימוניים שנרכשו והטמעתם בתהליך יצירת חווית מפתח לנבחרת התלמידים , הרצאת אורח- גורם מזמן לדיון ותובנות לתוכנית האימון תוך כדי למידת עמיתים., – תוכנית העבודה להצלחה במציאות היומיומית – ההתמדה ! אתגרים וחוזקות מטלה לנושא הבא , להציג הרצאת אורח ולהסתייע בכלים האימוניים שנלמדו
נושא 8: “איך מחזיקים התמדה” בנחישות וברגישות , בניית חוסן אישי וקבוצתי שימוש בכלי של “קפה ידע” לסיוע בחקר מקרה מאתגר העולה בקבוצה ולימוד הכלי כמאפשר עבודה עם נבחרת התלמידים, הצגת סיפורי הצלחה / אתגרים בלמידת עמיתים מטלה לנושא הבא –כתיבת תובנות העולות מהשטח על איך ההתמודדות בקפה ידע בנושא התמדה.
נושא 9: למידת עמיתים תובנות מהשטח השימוש בכלי “קפה ידע” באתגרים העולים עם נבחרת התלמידים, סדנת לאימון מתקדם – כלים המסייעים באימון נבחרת התלמידים, חלוקה לצוותים ועבודה על הכלים וחקר מקרה.
נושא 10: למידת עמיתים – שיקוף אלו כלילם אימוניים מסייעים בעבודה עם נבחרת התלמידים, הרצאת אורח. חלוקה לצוותים ללמידת עמיתים המתכתבת עם תוכן ההרצאה והכלים המתאפשרים להמשיך ולהניע את נבחרת התלמידים.
נושא 11: למידת עמיתים בקבוצות , כל מורה יציג בצוות מקרה אחד של ליווי מתחילת התהליך על כל שלביו כרפלקציה, התכנסות למילאה גדולה לשיתוף כרפלקציה של כל התהליך עם נבחרת התלמידים.
נושא 12: נושא סיכום שנה – משוב של חברי ההשתלמות מה לשמר מה לשפר, הצגת סרטון כולל של התלמידים, התייחסות המורים לדברי התלמידים.
תוצרי הלמידה:
- יכולת לנהל תהליך רפלקציה אל מול התלמידים והטמע המסרים בעקבות ההרצאות.
- הובלת תהליך אימון מעצים מול נבחרת התלמידים.
- כלים לבניית אמון בקרב התלמידים.
- יכולת להציב יעדים שאפתניים ולגרום לתלמידים להאמין בעצמם.
הרצאה לדוגמא:
משובים לדוגמא:
“אני מחנכת כיתות של נוער בסיכון מעל 30 שנה. בכל שנותיי כמחנכת השתתפתי בהרבה מיזמים והייתי רכזת של מספר פרויקטים. מעולם לא חוויתי פרוייקט כה מיוחד ומשמעותי שנוגע גם בי כמחנכת וגם בתלמידים. בזכות התוכנית חלק מהתלמידים שלי עברו שינוי של 180 מעלות. הם הפכו לתלמידים שמחים ולא פחות חשוב מכך, מצטיינים”.
מחנכת כיתת מב”ר בבית ספר תיכון
דו”ח מדידה והערכת בשיתוף משרד החינוך ורשת אורט