
הנחיות ועצות בתהליך הכנת הרצאה לבני/ות נוער במסגרת פעילות העמותה
ליאור צורף | 18.12.24
עמותת יש מצב מזמינה אנשים מעוררי השראה שמעוניינים להיות ולהשפיע על חייהם של בני/בנות נוער בסיכון, ולהצטרף לנבחרת המרצים שלנו (קישור למידע).
קיבלת הזמנה להרצאת התנסות? כל הכבוד. הנה כמה הנחיות ועצות שיאפשרו לך להתכונן ולהכין הרצאה משמעותית עבורם.
הנחיות חשובות
- משך הרצאה מומלצת כ-30 דקות (לא כולל שאלות ותשובות). במהלך ההרצאה הקפידו לשים לב לשעה, כדי להימנע ממצב שיש צלצול לפני סיום ההרצאה, אז התלמידים יאבדו קשב ברגע אחד וירצו לצאת להפסקה.
- נא להגיע לבית הספר לפחות רבע שעה לפני מועד ההרצאה. אפשר להסתובב ברחבת בית הספר. זה זמן טוב להיזכר בתקופה שבה היינו תלמידים. אתם גם יכולים גם להיכנס לחדר המורים (חדר שבו תוכלו גם לקחת כוס מים/קפה).
- יתכן ושומר בכניסה לבית ספר יבקש מכם להזדהות. נא להצטייד בתעודה מזהה.
- בכיתה יש מחשב ומקרן. אם יש לכם מצגת, נא להביא אותה על Disk on key. לא ניתן לחבר מחשב נייד למקרן. ניתן ורצוי לחבר שלט אלחוטי בחיבור USB ואז תוכלו להסתובב חופשי תוך כדי ההרצאה. אם אתם מציגים סרטים, אנא וודאו שהם מתאימים להצגה על מחשב PC (ולא סרטים שמוצגים ממחשב Mac).
- נא לא לצלם ולא לשתף תמונות בהן ניתן לראות את התלמידים. אנחנו מחויבים לשמור על הפרטיות שלהם.
- אם מסיבה כלשהי אינך יכול/ה להגיע, אנא הודיעו טלפונית לאיש/ת הקשר שקיבלת.
עצות ליצירת הרצאה טובה לנוער בסיכוי
אין דרך אחת לתכנן הרצאה והאמת היא שגם אחרי ניסיון של שנים רבות, אנחנו עדיין מופתעים לראות את הדרכים השונות בהם מרצים מצליחים ליצור הרצאה מופלאה. הנה כמה טיפים שיסייעו לכם לתכנן את ההרצאה שלכם:
- תחום העיסוק/המומחיות שלך. נסו לסקרן את הילדים לגבי התחום שבו אתם עוסקים. תנו דוגמא מעניינת שתמחיש ותלהיב אותם. ספרו סיפור מעניין
- הישגים. לאיזה הישגים הגעת? במה את/ה גאה? צריך להיזהר לא לדבר בצורה שיכולה להתפרש כמתנשאת, אבל חשוב להראות להם שיש מולם אנשים שהצליחו להגיע להישגים משמעותיים.
- הסיפור שלך. החלק המרכזי בהרצאה הוא הסיפור האישי שלך. המטרה היא לעורר הזדהות של בני הנוער שחווים קשיים רבים בעצמם. חשוב לספר להם עם אילו קשיים התמודדת. מה הוביל לשינוי? לדבר בכנות, ברגישות ותוך הפעלת שיקול דעת מה ראוי לספר ומה פחות מתאים לקהל של צעירים השרויים בסיטואציה רגישה.
- תקווה. במיוחד בתקופת מלחמה חשוב ליצור תקווה. מי שהתמודד עם אתגרים גדולים יכול להעביר מסר של תקווה. תמיד יש תקווה. תמיד יש מצב.
על מה אפשר לדבר? על התמודדות עם קשיים בלימודים, התמודדות עם חרם שחוויתם, קושי במשפחה, קשיים חברתיים, קושי בתקופת מלחמה, קשיים בריאותיים, חוסר מוטיבציה, אנשים שאמרו לכם ש”לא ייצא ממך כלום” ועוד. אם התמודדת עם קשיים מסוג זה, חשוב לשתף ולספר עליהם. זה יעזור לך ליצור חיבור ותחושת הזדהות עם הצעירים, ויגרום להם להקשיב לך. מומלץ לא להשתמש ביותר מידי סיסמאות אלה להעביר את המסרים באמצעות סיפור אישי מעניין.
תובנות לגבי הצלחה החיים. מה את/ה הייתם רוצים לשמוע כשהייתם צעירים ולא שמעתם? מה היה עוזר לכם באותה נקודת שפל שבה הייתם? חשבו עליהם בשלב הזה בחייהם, ותנסו לתת להם את התובנות שהיו חסרות לכם באותו גיל. כך תוכלו לעודד את הצעירים להבין שנחישות, התמדה ולמידה מכשלונות חשובים לא פחות מאשר ציונים טובים. לעודד אותם לחלום חלומות גדולים ולא לוותר על החלומות שלהם. ושכן, יש מצב להצלחה!
רוח ההרצאה: אנחנו היינו אתם, וחזרנו כדי לספר. לספר על העתיד שלכם. לא כפי שאתם רואים אותו עכשיו, קשה, מאתגר, חסר סיכוי. אלא העתיד כפי שהוא יכול להיראות, אם תבחרו לראות את האור בקצה המנהרה. אנחנו האור הזה. אנחנו, אתם בעתיד. בנו, תוכלו לראות את עצמכם, ולהאמין. לחלום בגדול, ולהבין שעם כוח רצון ועבודה קשה, אפשר לנצח את כל הקשיים ולפרוץ אל עבר ההצלחה. גם אם קשה, תמיד יש תקווה, תמיד יש מצב.
עצות נוספות
- פתיחה חזקה – חשבו על פתיחה חזקה ומעניינת כדי לתפוס את תשומת הלב של התלמידים מייד בהתחלה. לדוגמא: סיפור מפתיע, תמונה אישית מיוחדת, סרטון קצר. עדיף להימנע מפתיחה עם קורות החיים שלכם. זכרו שתלמידים רבים סובלים מהפרעות קשב ואם תצליחו לתפוס את תשומת הלב שלהם בהתחלה יהיה לכם הרבה יותר קל בהמשך.
- אתם יכולים (לא חובה) לספר שהגעתם לתלמידים בהתנדבות כחלק מפעילות עמותת יש מצב במטרה לחזק אותם.
- מצגת. הצגת מצגת PowerPoint היא לא חובה. מצגת יכולה להוסיף להרצאה טובה אבל מצגת עמוסה מידי יכולה לפגוע בהרצאה. אם אתם מציגים שקפים, אנא וודאו שהם מכילים בעיקר תמונות וסרטונים. מעט טקסט בכותרות בלבד.
- בחירה מה לשתף ומה לא לשתף. אם סיפור חייך כולל מקרים קשים כדוגמת הטרדה מינית, התמכרות לסמים או ניסיונות אובדניים, נא להפעיל שיקול דעת מה ואיך לספר ומה עדיף לא לשתף. מדובר בתלמידים צעירים בגיל 14-15.
- תנו דוגמאות מתקופת הלימודים שלכם בבית ספר בדגש על תקופה שבה הייתם בגיל קרוב לגיל התלמידים בכיתה. סיפורים מתקופת הצבא גם יכולה להיות רלוונטים (רוב התלמידים יקבלו צו ראשון בעוד שנה בערך). מומלץ לא להאריך כאשר נותנים דוגמאות מגיל מבוגר יותר.
- לא לזלזל בחשיבות הלימודים והמורים. מורים שטורחים להזמין מרצה אורח הם מורים שעושים מעל ומעבר כדי לעזור לתלמידים האלה. הם מלמדים בתנאים מורכבים, ומשקיעים שעות מעצמם, הרבה מעבר למה שמצפים מהם. כמי שמתארח בבית הספר, חשוב לנהוג בכבוד בצוות ולהודות להם על הנכונות לפתוח את שערי בית הספר בפנינו.
- לא לוותר על שאלות. להשאיר לפחות 5-10 דקות לשאלות. להזמין את המשתתפים לא להתבייש ולשאול כל מה שהם רוצים. בחלק הזה החיבור איתם הופך משמעותי עוד יותר.
- המנעו מקריאה מהדף. התבוננו בתלמידים בכיתה. לפעמים תוכלו לזהות את אלה שפותחים עיניים גדולות נוצצות.
- חשבו מה לעשות במקרה שיהיו כמה תלמידים שיפריעו תוך ההרצאה. הפרעות משמעת הם חלק משגרת היום של חלק מהתלמידים בכיתות של נוער בסיכון. אם מישהו העיר הערה במטרה להצחיק את החברים שלו, אפשר להתייחס בחיוך ולהראות לתלמידים שאתם לא מורים שבאו לנזוף בהם. בסופו של דבר, אם תצליחו לעניין אותם, הם יהיו אתכם כל הזמן. קחו בחשבון שאנחנו מנחים את המורים להשתדל לא להתערב במקרים כאלה בעיקר כדי לא לקטוע את רצף ההרצאה ואת חוט המחשבה של המרצה.
- התמודדות עם רעש והפרעות חיצוניות. בית ספר זאת סביבה עם פעילות רבה ותוססת. תלמידים לפעמים יוצאים ונכנסים מהכיתה. לפעמים קבוצת תלמידים מחוץ לכיתה מרעישים. מישהו פותח את הדלת לחפש את אחד התלמידים. צלצול לפני שסיימתם את ההרצאה. וכו’. ככל שהדבר אפשרי, כדאי להמשיך בהרצאה בלי לתת להפרעה החיצונית לשבש את מהלך ההרצאה.
- שימוש בסרטונים קצרים. בני נוער עם קשיים בלימודים סובלים לעיתים קרובות מבעיות קשב וריכוז. שילוב סרטונים קצרים באורך 1-2 דקות כל אחד, עוזר מאוד להחזיר את הריכוז ולייצר עניין. לכן מומלץ למצוא סרטונים קצרים הקשורים לתחום המומחיות שלכם ולשלב בהרצאה. מומלץ לשלב גם סרטונים משעשעים. גם אינטראקציה כמו לדוגמא שאילת שאלות יכולה להחזיר את הריכוז.
- אחת המטרות בהרצאה היא יצירת תחושת הזדהות. מומלץ להימנע מאמירות כמו “אני חוויתי קשיים דומים לכם” שהרי אנחנו אף פעם לא יודעים עם איזה קשיים בדיוק מתמודד כל תלמיד. מספיק לתאר את הקשיים איתם התמודדתם ומכאן תיווצר ההזדהות.
- בסוף ההרצאה, אם אתם יכולים, תישארו כמה דקות ותנו הזדמנות לחלק מהתלמידים לגשת אליכם. הם יבואו להגיד תודה ולפעמים גם ישתפו ויספרו לכם איך ההרצאה נגעה בהם.
הערכים שלנו
שותפות גורל – היינו שם והצלחנו. אנחנו מזדהים אתכם ושואפים שאתם תזדהו איתנו.
כנות – אנחנו לא מוכרים לוקשים ולא אופטימיים חסרי תקנה. אנחנו ריאליים ובטוחים בכך שאפשר להתמודד גם עם קשיים משמעותיים.
אופטימיות – אנחנו מציגים את האופציה השנייה. לא כאופציה וודאית אלא כאופציה אפשרית למי שיבחר לא לוותר.
ראייה ארוכת טווח – היינו שם וחזרנו לספר. אנחנו מגיעים לספר לכם את מה שלא סיפרו לנו כשהיינו בגיל שלכם.
בגובה העיניים – אנחנו מלאי הערכה לצוותי הוראה. יחד עם זאת, אנחנו לא מורים ולא עובדים סוציאלים. אנחנו רואים את עצמנו כמו אחים גדולים. חברים טובים, שבאים לדבר אתכם בגובה העיניים. אנחנו רוצים לפגוש אתכם, לעודד, לרתום, ולעורר השראה לפעולה.
עדכון לתקופת המלחמה: המלחמה בוודאי משפיעה גם עליך ועל הקרובים אליך. לכן התודה שלנו גדולה עוד יותר על הנכונות להתנדב למען בני/ות נוער שזקוקים לנו עכשיו יותר מתמיד. מחקרים מראים שאחת הדרכים העיקריות להתמודד עם טראומה ולמנוע פוסט-טראומה הוא ליצור תקווה. מסר של תקווה מצידך גם בהקשר לתקופה מורכבת זו יכול לסייע ולהיות רלוונטי לתלמידים.
הנחיות משרד החינוך
עמותת ‘יש מצב’ פועלת בשיתוף עם משרד החינוך. משרד החינוך קבע הנחיות לכל גוף שמשלב פעילות חינוכית בבתי ספר. במקרה של ספק כלשהו לגבי התכנים בהרצאה, אנא צרו איתנו קשר לפני ההרצאה.
הנחיות משרד החינוך למניעת תכנים לא ראויים: אין להציג תוכן שבו יש תמיכה או עידוד לאלימות כלפי רכושו או גופו של אדם. אין להציג תכנים המשלבים הסתה, שלילת קיומה של מדינת ישראל, קריאה לפגיעה בין בני אדם או בין עמים, תמיכה בגזענות, חרם או טרור, הכחשת השואה, תמיכה במאבק מזוין או במעשה טרור של מדינת אויב או ארגון טרור נגד ישראל או פגיעה בזכויות אדם. לא ניתן לשלב מרצים שהורשעו בעבירה שיש עמה קלון או בעבירה שמפאת חומרתה או נסיבותיה, אינם ראויים לקיים פעילות חינוכית.
אסור למסור לתלמידים פרטים אישיים ליצירת קשר ישיר כמו מס’ טלפון. אנחנו לא מטפלים ולא מורים וכל קשר ישיר בין תלמיד/ה למרצה חייב להיעשות בתיווך והובלת בית הספר. נשמח לעזור במקרה שעולה צורך כזה.
מידע נוסף
בקישור הזה ניתן לראות הרצאות ומפגשים קודמים. אתם מוזמנים לצפות ולהתרשם.
אפשר ללמוד על האימפקט של ההרצאות כחלק מתהליך הכשרת המורים במחקר שקיימנו ברשת אורט בשיתוף משרד החינוך – קישור.
שוב תודה על רוח ההתנדבות והנכונות לקחת חלק בפעילות העמותה!
הוראות הגעה
אם קיבלתם מאיתנו שיבוץ להרצאת התנסות, הנה הוראות ההגעה המפורטות.
חטיבת ביניים בבי”ס שז”ר בת ים
הוראות הגעה: לכוון את וייז לרחוב הרב לוי 15 בת ים. שימו לב לא להתבלבל עם תיכון שז”ר. אנחנו בחטיבת הביניים שז”ר (ולא התיכון). חנייה חינם ברחוב במקומות המותרים לחנייה (לפעמים קשה למצוא מקומות פנויים) או בקניון בת ים כניסה 2 או 3 במרחק מס’ דקות הליכה.
נא להגיד לשומר שאתם מגיעים להרצאה בכיתה ט’-4. השומר יתקשר למשרד המנהלת ויגיע מישהו לקחת אתכם מהשער.
כיתה ט’ 4 היא כיתת תל”מ (תנופה לבגרות מלאה), הכיתה שייכת לאגף נוער בסיכון ונמצאים בה תלמידים עם קשיים משמעותיים ובסיכון של נשירה ממערכת החינוך. התלמידים אוהבים מאוד לשמוע הרצאות מעניינות, עסיסיות עם דרמה והפתעה. בכיתה כ-25 תלמידים מקסימים ונפלאים. בנים ובנות.
הגעה לבית הספר דרך שביל הגישה הזה, בין הבניינים 15 ו-17.
שער הכניסה לבית הספר:
בעת ההגעה יוסבר לכם איפה מתקיימת ההרצאה (בכיתה או בחדר אחר). התלמידים לומדים בכיתה ט’ 4. יש מחשב שולחני שמחובר למקרן ורמקולים. ניתן להעתיק מצגת באמצעות Disk on key (לא ניתן לחבר מחשב נייד)